De geschiedenis van Permabond over de ontwikkeling en productie van industriële lijmen omvat 4 decennia en 3 continenten.
Op dit moment bieden Permabond Engineering Adhesives Ltd ( Voor Europa en Azie ) en Permabond LLC ( voor Amerika ) technologische oplossingen aan technici over de gehele wereld; met kantoren en laboratoria in Amerika, Azië en Europa. De ondersteuning vindt plaats door een high tech productie faciliteit in ( ISO 9001:2008 gecertificeerd ) Europa.

 

Geschiedenis jaren ‘60

Het eerste begin van Permabond was in de UK, begin jaren ‘60.
Gedurende vele jaren was de enige keuze voor fabrikanten voor borging van bouten en moeren een mechanische borging. Door de hoge uitval van verbindingen , veroorzaakt door trillingen was er behoefte aan een meer betrouwbare methode om bevestigingsmiddelen te borgen op gereedschappen en eindproducten.
Chemici van Borden Chemicals ( UK ) grepen deze kans om een speciale anaerobe lijm te ontwikkelen welke uithardt in een vaste kunststof indien deze wordt toegepast tussen metalen vlakken en afgesloten was van zuurstof.
Zoals te verwachten viel, werden de lijmen zeer goed ontvangen door de productie sector en de omzet groeide snel. Avdell Ltd herkende deze groei en kocht deze activiteit van Borden Chemical. Omdat de business voortdurend bleef groeien verhuisde men naar een grotere fabriek op de Woodside Road in Eastleigh.
De markt voor lijmen en afdichtingsmiddelen die aan de behoefte van de industrie konden voldoen was aanwezig, zelfs in die vroege periode voor lijmen. Avdel investeerde veel in Research en Development en ontwikkelde een aantal anaerobe producten die pijpdraden en koppelingen konden afdichten, lagers en bussen konden verlijmen en vlakke pakkingen konden maken.
Ondertussen ontdekten 3 medewerkers in de juwelen distributie bij toeval cyano-acrylaatlijm. Dit product bleek uitermate geschikt om parels op juwelen te lijmen. Zij richtten een firma op genaamd Pearl Chemical en verkochten cyano-acrylaatlijmen voor deze toepassing.
Één van de drie eigenaren kwam met het idee om een tractor op te hangen aan een kraan, vastgehouden door niets meer dan een druppel cyano-acrylaat ! De foto werd gebruikt op één van de eerste verpakkingen van cyano-acrylaatlijm.

 

Jaren 1970 – 1990

National Starch & Chemical zocht naar mogelijkheden om ook op de lijmen markt te opereren en te concurreren met Loctite. Dus greep men de kans om de cyanoacrylaat-business van Pearl Chemical en de business in anaerobe lijmen van Avdel te kopen.
Een fabriek voor het verpakken van lijmen werd in 1976 in Englewood in New Jersey gestart en in 1977 verhuisde de productie van Florida naar Bridgewater ( NJ ) Hiervoor waren enorme investeringen in nieuwe installaties voor de productie van zowel cyano-acrylaatlijmen als anaeroben nodig.
In 1978 werd Permabond als merknaam gekozen voor zowel de anaerobe als de cyano-acrylaatlijmen in de VS en in Groot Brittannië.
Samen met de technologie voor cyano-acrylaatlijmen die men van Eastman ( US ) had gekocht, drong Permabond binnen in de juwelen business , in het onderhoud van machines, in de automotive industrie, electrische apparaten, medische industrie en in de ruimtevaart.
De ontwikkelaars van Permabond maakten snel een aantal baanbrekende producten op het gebied van cyanoacrylaatlijmen welke supersnel waren, metalen konden verbinden of geur-arm waren. In dit zelfde tijdperk werd de eerst taai-sterke cyano-acrylaat lijm ontwikkeld, Permabond 737.
Een ander belangrijke product innovatie was Gaseal®, een anaeroob afdichtingsmiddel dat werd gebruikt voor het afdichten van lekke gasleidingen.
Nieuwe lijmtechnologieën deden hun intrede- epoxy lijmen in 1979, twee componenten acrylaatlijmen begin jaren 80 en UV lijmen in 1994.
In 1996 nam de chemie gigant ICI Nationals Starch & Chemical over, inclusief Permabond. Zoals gebruikelijk met dergelijke giganten resulteerde in wijziging in de directie in de beslissing om de Permabond merknaam en diverse product technologieën samen met enige andere chemische bedrijven af te stoten.

 

Jaren 2000

In 2003 werden de Permabond activiteiten gekocht door de familie Grossi; deze familie was sinds het begin van de jaren 70 al betrokken bij de technologie van structurele lijmen. De nieuwe verwerving bood Permabond een nieuwe impuls op het gebied van investeringen, technologie en productie capaciteit. Voorts was er een grote injectie van enthousiasme door het nieuwe management team. In 18 maanden werden door de focus op innovatie meer dan 30 producten aan het Permabond programma toegevoegd.

 

Jaren 2010
Door de voortdurende technologische investeringen van de familie Grossi neemt het aantal producten enorm toe. De behoefte aan nieuwe lijmen en nieuwe lijmtechnologieën is het gevolg van de vraag naar kleinere en lichtere apparaten die gebruik maken van de voortdurende technische vooruitgang van kunststoffen, metaallegeringen en composieten.

 

Permabond werkt samen met ontwerpers ,process engineers en productie engineers om toepassingen voor lijmen te herkennen en oplossingen met lijmen te ontwikkelen.

 

Permabond® in de toekomst…..

De focus ligt sterk op een mondiale aanwezigheid met business plannen om de service door een sterk netwerk van distributeurs verder uit te breiden, uiteraard wil men vasthouden aan de technische ondersteuning en de goede service voor de klanten.