Algemene richtlijnen

Alhoewel veel Permabond industriële lijmen een uitstekende hechting geven op niet voorbehandelde lijmvlakken, zal een juiste voorhandeling vaak een enorme verbetering van de hechting en van de kwaliteit van de lijmverbinding geven. Een juist voorbehandeld onderdeel heeft een oppervlak dat overal schoon is , mechanisch sterk is en de juiste oppervlaktestructuur bezit.
Een voorbehandeld lijm vlak verzekert u van een sterke en duurzame verbinding, vooral in ruwe en zware omstandigheden.

Deze richtlijn biedt u een overzicht van diverse methoden voor de voorbehandeling van een lijmvlak.
Raadpleeg een Permabond vertegenwoordiger voor een beoordeling van uw lijmvlak en de bepaling van de beste voorbehandeling voor uw toepassing.

Voorbehandeling – oplosmiddelen en reinigers

Verwijder aanwezig olie of vet met een waterige reiniger. Indien waterige reinigers onvoldoende werken bevelen we Isopropyl alcohol aan. ( IPA – Permaclean spuitbus ) Indien isopropyl alcohol onvoldoende werkt kunnen oplosmiddelen zoals aceton of methyl- ethyl- keton (MEK ) worden gebruikt. Wij bevelen aan om vooraf te testen omdat sommige thermoplasten kunnen scheuren of oplossen door de reactie met dergelijke oplosmiddelen.

Voorbehandeling – mechanisch

Door middel van schuren wordt het lijmvlak licht opgeruwd. De oppervlakte ruwheid moet minder zijn dan 4 micron om te voorkomen dat kleine vervuilingen of luchtbelletjes blijven zitten in het ruwe oppervlak en hierdoor de kwaliteit van het lijm vlak verminderen.

Voorbehandeling – schuren

Schuur met korrel 45 tot 106 micron of met Scotch Brite. Schuren kan zowel nat als droog. Indien kiest voor nat schuren, kies dan voor schuurmiddelen die watervast zijn. Indien u aluminium voorbehandelt , kies dan altijd voor de natte methode; hiermee voorkomt u dat de poriën in de oxidehuid dicht gaan zitten met schuurstof. Een schoon oppervlak is bereikt als het oppervlak na onderdompeling in schoon water, de waterfilm niet breekt gedurende 30 seconden. Gebruik geen ijzer of staalgrit op aluminium, koper of RVS delen.

Voorbehandeling – droog stralen

Dit wordt vaak toegepast op metalen onderdelen. Kan ook worden gebruikt op hoogwaardige kunststoffen. Stralen gebeurt met korrel van 45 – 106 micron totdat het oppervlak een egale schone structuur heeft.

Voorbehandeling – nat stralen

Wordt vaak toegepast op kleine metalen onderdelen. Stralen gebeurt met korrel 1000 gemengd in water of stoom. Indien de installatie water oplosbare toevoegingen gebruikt, bevelen wij aan om contact op te nemen met de fabrikant om contaminatie van het oppervlak door de toevoegingen te voorkomen.

Voorbehandeling – niet mechanisch

Niet mechanische voorbehandelingen worden vaak toegepast bij de verlijming van grote series kunststoffen of composiet onderdelen. Deze niet mechanische voorbehandeling verandert de chemische eigenschappen van het oppervlak en zorgt voor optimale condities voor verlijming. Soms past men oxidatie met een gasbrander toe, dit is een economische en effectieve methode voor de voorbehandeling van plastic of composiet onderdelen.

Voorbehandeling – Plasma ontlading

Deze behandeling is ook bekend als corona behandeling; een economische en effectieve methode voor de voorbehandeling van kunststof of composiet onderdelen. Is het meest geschikt voor delen met een eenvoudige vormen of een plat vlak.

Voorbehandeling – plasma kamer

Maakt gebruik van een kamer waarin een grote hoeveelheid plasma wordt ontladen; hiermee kunnen grote series en complexe producten worden behandeld. Voor dit proces is een grote kapitaalsinvestering nodig.

Voorbehandeling – laser

Kan worden gebruikt voor metalen en plastic lijmoppervlakken. Een uitgebreid ontwerp en kalibratie van de installatie is noodzakelijk. Raadpleeg een Permabond vertegenwoordiging voor overleg over de toepassing van laser voorbehandeling voor uw applicatie.

 

Neem met ons contact op voor meer informatie