Veel gebruikte materialen en de geschiktheid voor lijmverbindingen

Een kritische factor in het succes van iedere lijmverbinding is de toestand van de te lijmen oppervlakken. Ieder lijmoppervlak heeft unieke eigenschappen, ieder kenmerkend voor het materiaal, zoals bijvoorbeeld oxidatie van aluminium, of nieuwe eigenschappen die toegevoegd zijn tijdens de productie, zoals bijvoorbeeld corrosie werende middelen.
Deze richtlijn geeft een overzicht van diverse algemeen gebruikte materialen en hun geschiktheid voor lijmverbindingen. Raadpleeg een Permabond vertegenwoordiger voor een beoordeling van uw lijmvlakken en bepaling van de meest geschikte Permabond lijm voor uw specifieke toepassing.

Aluminium en aluminiumverbindingen

Het oppervlak lijkt schoon maar heeft een dunne oxidehuid die de verbinding tussen het pure aluminium en de lijm verzwakt. Sommige oxidelagen kunnen sterk genoeg zijn om een sterke verbinding op te leveren zonder enige voorbereiding van het oppervlak.
Aluminium is de uitzondering. Permabond kan u helpen om uw aluminium te beoordelen en u te adviseren welke methode van voorbehandeling het meest geschikt is om uw lijmverbinding te optimaliseren.
De oxidehuid van aluminium wordt onmiddellijk gevormd, zelfs na een voorbehandeling van het oppervlak. De verlijming dient zo spoedig mogelijk na de voorbehandeling plaats te vinden om de maximale sterkte te bereiken.

Conventionele staalsoorten

Zachte staalsoorten kunnen over het algemeen zonder voorhandeling worden gelijmd.

Verzinkt staal

 • Verzinkt staal is in het algemeen moeilijk te verlijmen. Soms kunnen goede resultaten bereikt worden met een flexibele structurele acrylaatlijm of een MS polymeer. Raadpleeg een Permabond vertegenwoordiger voor een beoordeling de toepassing.

PVC Gecoat staal

 • Structurele verbindingen kunnen niet worden gemaakt op PVC gecoat zacht staal.
  Cyano-acrylaatlijmen geven een goede hechting op het PVC oppervlak.

Geverfde stalen panelen.

 • Structurele verlijmingen kunnen niet worden gemaakt op de laklaag van stalen panelen. Diverse Permabond lijmen geven echter wel een goede hechting op gelakte stalen panelen. De maximale hechting zal worden bereikt door Permabond soorten die meebewegen met de buiging van dunne stalen platen.

Roestvast staal soorten

 • Afhankelijk van de toepassing zal soms een chemische oppervlakte behandeling noodzakelijk zijn. Een voorbehandeling door middel van schuren en reinigen met een geschikt oplosmiddel is in veel gevallen voldoende.

Thermo hardende glasvezelversterkte polymeer (GRP )

 • Permabond cyano-acrylaatlijmen hechten goed op deze oppervlakken . Vaak worden goede resultaten bereikt met taai-sterke acrylaatlijmen of epoxies.

Thermo hardende glasvezelversterkte polymeer met Acrylaat toplaag

 • Structurele verlijmingen kunnen niet op de acrylaatlaag worden gemaakt. De Permabond cyano-acrylaatlijmen bieden de maximale hechtkracht op de acrylaat toplaag. Na langdurig contact kan de nog vloeibare, nog niet uitgeharde cyano-acrylaatlijm haarscheuren veroorzaken op de acrylaatlaag. Wij bevelen het gebruik van Permabond C activator aan om de uitharding te bespoedigen en blootstelling aan niet uitgeharde lijm te verminderen .

Glasvezel versterkte epoxy met houten toplaag

 • Glasvezel versterkte epoxy met houten toplaag zijn direct gereed om te worden verlijmd. Diverse Permabond lijmen geven een goede hechting op deze oppervlakken. Raadpleeg een Permabond vertegenwoordiger voor overleg.

CRFP’s met koolstofvezelversterkte polymeer

 • Deze structurele materialen, vaak gebaseerd op epoxy, kunnen met veel soorten Permabond lijmen worden verlijmd.

ABS

 • Permabond cyano-acrylaatlijmen geven een goede hechting op deze materialen. Vloeibare, nog niet uitgeharde lijm kan, na langdurige blootstelling, haarscheurtjes ( stress-cracking ) veroorzaken op het oppervlak.

Nylon

 • Een uitgebreide voorbehandeling van het lijmoppervlak kan noodzakelijk zijn op een goed resultaat te bereiken

Polyolefinen, polyethyleen en polypropyleen

 • Een uitgebreide voorbehandeling van het lijmoppervlak kan noodzakelijk zijn op een goed resultaat te bereiken. Raadpleeg een Permabond vertegenwoordiger voor overleg over toepassingen met deze materialen. Permabond POP kan worden gebruikt om polyolefinen voor te behandelen voordat deze met Permabond cyano-acrylaatlijm worden verlijmd.

Polyurethaan plaat

 • Dit materiaal is moeilijk te verlijmen. Raadpleeg een Permabond vertegenwoordiger voor overleg.